În căutarea frumuseții

Jan 18, 2016 by

În căutarea frumuseții

Cred că frumusețea stă în ochii privitorului. Mai cred că, odată cu timpul învățăm să vedem frumusețea dincolo de formă. Cred că frumusețea adevărată ni se dezvăluie odată cu trecerea timpului și odată cu fiecare moment în care devenim mai mult.

Sau, cel puțin, mie așa mi se întâmplă. Am început să o văd mai des în jurul meu (și la mine). E atât de nuanțată stârnind trăiri contradictorii, emoții diferite și în același timp acceptare. Și odată cu acest început mi s-a deschis un nou Univers. Am știut că intru în altă etapă a vieții mele. Și m-am bucurat.

Îmi doresc să îmi trăiesc viața “la zi” și să nu-mi plâng de mila vremurilor trecute. Îmi doresc să fiu o bătrânică plină de viață care nu plânge după tinerețe ci care se bucură de timpul ei.

Și cred că îndragostirea zilnică de frumos mă poate duce acolo.

De mică am fost crescută între două alegeri: e frumos sau e urât. Frumosul era decis de altii. Eu doar îl preluam. Odată cu timpul au apărut întrebările. Ce face o femeie să fie frumoasă? Care sunt acele elemente din care se naște frumusețea? Cum de unii văd frumusețea într-o femeie și alții nu?

Celulita, câteva kilograme în plus sau în minus, picioarele în paranteză, prea scurte sau prea lungi, coșurile, acneea, ridurile, cam pitică sau prea înaltă, nasul strâmb sau prea mare, buzele subțiri și o mulțime de alte trăznăi de genul acesta au fost dintre lucrurile care m-au oprit să văd frumusețea la mine sau la alte femei.

Răutatea, invidia, bârfa au descalificat din prima orice femeie care era aparent frumoasă.

frumosul in natura

Unii spun că Dumnezeu a creat frumusețea după sufletul omului, alții spun că frumusețea i-a fost dată ca să îl ajute să se transforme, părerea mea este că frumusețea vine dintr-o armonie lăuntrică, vine din iubire de sine și de oameni, vine din recunoștință pentru viață și din bucuria cu care ne trăim zilele.

Frumusețea adevărată nu e la vedere, ea se caută. E misterioasă și totodată e prezentă. Să te educi să o găsești zilnic înseamnă să te educi să fii recunoscătoare, pentru cum ești, pentru oamenii din viața ta, până la urmă pentru viața ta.

Ce m-a ajutat foarte mult în căutarea (și ulterior în găsirea) frumuseții a fost să privesc cu mare atenție femeile din jurul meu. Eram in tramvai și aveam treabă: căutam frumosul la femei bătrâne, la femei tinere, la femei triste. Orice femeie pe care o vedeam devenea un potențial “material de lucru”. Observam culoarea ochilor, forma buzelor, modul cum zâmbea sau vorbea, căldura ochilor, delicatețea mișcărilor.

frumusetea marii

Priveam până când găseam acel ceva ce stârnea în mine admirația. Și pot să spun cu mâna pe inimă că am găsit frumosul chiar și în cea mai urâtă femeie pe care am întâlnit-o. Înțelesesem că dincolo de armonia formelor, frumusețea e scoasă la suprafață de armonia sufletului, de bunătatea inimii, de speranța pe care o purtăm în noi, de visele care ne fac să mustăcim ca niște copii. Am găsit frumusețea în puritate, în vulnerabilitate chiar și în lacrimi.

Am gasit frumusețe în frunze uscate și în obrajii bunicei, am găsit frumusețe în vocea unei cântărețe și în modelul de gheata creat de fulgii care s-au lipit de geamul meu. Am gasit frumusețe într-o femeie mai plinuță, într-o casieriță de la Mega și într-un cățel din cartier.

Frumusețea este peste tot în jurul meu iar dacă ochii mei nu sunt educați să o vadă îmi voi pune ochelari cu lentile roz 😀

Această abilitate de a vedea frumosul în jurul meu, în oameni, în natură este un mare câștig. Este acel lucru mic care odată înțeles poate aduce mai multă libertate, acceptare și iubire de sine si de oameni. Este acel lucru care odată ce face parte din mine îmi va transforma 100% calitatea vieții: de la obișnuit la extraordinar.

snowman

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *