Fericirea trece prin stomac… la propriu 😊

Apr 5, 2017 by

Fericirea trece prin stomac… la propriu 😊

Fericirea nu mai este de mult doar un lucru abstract… o emotie deloc sau prea putin inteleasa care ne viziteaza dupa bunul ei plac. Ea este in legatura directa cu anumite procese fizice care se petrec cu o precizie ‘matematica’ in corpul uman.

Sa luam exemplul serotoninei – o substanta chimica (un ‘neuro-transmitator’) care s-a constatat ca este direct raspunzatoare de generarea unor stari placute, euforice, de fericire.

Cea mai mare parte a serotoninei este ‘fabricata’ in intestine, nu in creier. O sanatate precara a sistemului digestiv poate reduce productia de serotonina, ceea ce inseamna mai putina… fericire.

Pentru a-si indeplini rolurile, sistemul digestiv are nevoie de niste celule intestinale sanatoase si de o intreaga flora de bacterii benefice.

Natura isi indeplineste rolul… insa putem sa dam si noi o ‘mana de ajutor’ pentru buna functionare a organismului – in acest caz a sistemului digestiv.

Iata cateva lucruri practice ce pot fi de ajutor:

  1. Consuma alimente fermentate: zeama de varza, muraturi, iaurt, kombucha. Ele trebuie sa fie in stare naturala, cruda, nepasteurizata, pentru a oferi bacterii ‘vii’.
  2. Ia un supliment probiotic.
  3. Mananca supa de oase – oricat de ‘gretos’ ar suna, supa din oase de pui sau de vita (preferabil de la animale sanatoase crescute la curte) contine amino-acizi importanti printre care glicina, care ajuta la vindecarea multor afectiuni intestinale.
  4. Carnea sau lactatele pe care le consumi trebuie sa provina de la animale crescute fara hormoni si antibiotice. Alege sa cumperi de la persoane de incredere.
  5. Fii selectiv cand vine vorba despre consumul de antibiotice care pot ‘omori’ bacteriile benefice. Daca trebuie neaparat sa iei antibiotice, ai grija sa iti refaci imediat flora intestinala cu alimente fermentate si probiotice.
  6. Limiteaza consumul de zahar si cereale rafinate care pot inrautati afectiunile deja existente.

In plus, nu uita de miscare si de soare. Bucura-te cat mai des de timp petrecut in aer liber.

Asadar… mentine-ti celulele si bacteriile din intestine ‘fericite’ si ele te vor face, la randul lor, fericit/a!

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *